wtorek, 29 września 2015

Popękane ciasteczka czekoladowe

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :)


Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka
cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
cukier puder do obtaczania


Sposób przygotowania:

1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia. Białka jajek ubijamy na sztywno po trochu dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin. 

2.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)

piątek, 25 września 2015

Ananasowiec

Bardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :)


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych


Krem:
1 puszka ananasów
1 szklanka wody
6 łyżek cukru
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
200 g masła


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.

2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę o takich samych wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

3. Krem: Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie mniej niż szklanka dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

czwartek, 24 września 2015

Kania a'la schabowy

Wreszcie pojawiły się grzybki! A wśród nich kanie :) Pewnie sporo z Was już robiło tradycyjnego schabowego z kani więc przepis zamieszczam tak dla przypomnienia :) Szybkie i smaczne danie np. na kolację. W dodatku bardzo sycące. Tylko najpierw upewnijmy się, że na pewno zebraliśmy kanie :)


Składniki:

kanie
jajko
bułka tarta
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Kani nie płuczemy w wodzie, nie namaczamy w mleku, a jedynie wydmuchujemy dokładnie blaszki. Duże grzyby możemy podzielić na mniejsze części. Panierujemy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, zaczynając od strony z blaszkami, gdyż wtedy usmażone kanie nie będą płaskie.

wtorek, 22 września 2015

Tosty z serem i jajkiem

Szybkie danie dobre na śniadanie i kolację. Pyszne wykorzystanie lekko czerstwego chleba :)


Składniki:

8-10 kromek chleba (16-20 połówek)
2 jajka
30 dag sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka


Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Nakładać porcje na kromki chleba i lekko docisnąć, aby masa się przykleiła. Smażyć na rozgrzanym oleju kładąc najpierw stronę z serem na ok. 2-3 minuty, żeby masa się ścięła i bez problemów odchodziła od patelni, po czym przewrócić na kilka sekund aby podsmażyć chleb. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego :)

Drugie życie pieczywa

piątek, 18 września 2015

Torcik ananasowo-cytrynowy

Zrobiłam ten torcik rodzicom z okazji 30 rocznicy ślubu. Szukałam przepisu szybkiego, gdyż musiałam go wykonać w dniu imprezy. Ten okazał się bardzo szybki i pyszny :) Dekorację zrobiłam z takich samych składników, ale ułożyłam z nich ukrytą dedykację :) A przepis pochodzi od Ewy z bloga Z cukrem pudrem.


Składniki: 

Biszkopt (należy upiec 2 sztuki):
2 jaja
2 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką)
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem ananasowy:
1 puszka ananasów
1,5 łyżki cukru pudru 

2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku)
200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g)


Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :))
1 duża cytryna
ewentualnie sok z cytryny


Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, dodać cukier i cukier z wanilią, miksować około minuty, następnie dodać żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka (u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty biszkoptowe. Obydwa schłodzić. Ananasy odsączyć z zalewy (zalewę zostawić!, u mnie było jej około 3/4 szklanki). 6 krążków pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki. 5 łyżek zalewy podgrzać mocno, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżeczki śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać. Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu.

2.  Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio. Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, ostudzić.

3. Schłodzić w lodówce do stężenia. Następnie galaretkę pokroić w kosteczkę. Pozostałe krążki ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta. Pokrojoną w kostkę galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na owoce. Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką.

środa, 16 września 2015

Rogaliki listkowe

"Pyszne, niezbyt skomplikowane rogaliki z ciasta przypominającego smakiem i wyglądem ciasto francuskie. Kruche, lekko rozwarstwiające się ciasto listkowe z dodatkiem drożdży nie wymaga wielogodzinnej pracy, robi się je w ciągu kilkunastu minut" tak pisze o nich Dorota z bloga Daktyle w Czekoladzie. Są fajne, mięciutkie tylko polewa cukrowa coś mi nie wyszła... Jest z nimi trochę pracy, zwłaszcza jeśli robi się z podwójnej porcji tak jak ja :) ale warto :)


Składniki:

300 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
1 jajko
150 ml mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
50 g masła
dowolne nadzienie- gęsty dżem, marmolada, krem czekoladowy
 


Glazura:
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka wody


Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miski, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, mleko, jajko i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki. Każdą bułeczkę rozwałkować na koło o średnicy ok. 11 cm (może być trochę większe). Miękkie masło podzielić na 7 części. Na rozwałkowany blat ciasta rozsmarować łyżeczką 1 część masła, przykryć drugim blatem ciasta, znów posmarować masłem, postępować tak aż do wyczerpania składników. Wierzchu nie smarujemy masłem! Ułożony, wysoki, stos z ciasta i masła rozwałkować wałkiem na duże koło o średnicy ok. 41 cm. Nożem pokrajać koło na 16 równych trójkątów. Z szerszej strony trójkątów ułożyć dowolne nadzienie. Zwijać od strony nadzienia. Zwinięte rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia, zostawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Posmarować cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka kropli wody więcej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut. Smacznego :)

poniedziałek, 14 września 2015

Zapiekanki z pieczarkami

To chyba pierwsze danie, które robiłam sama jak jeszcze byłam mała. Robię je do tej pory.


Składniki:

4 duże bułki z "przedziałkiem"
0,5 kg pieczarek
20 dag żółtego sera
masło
oregano


Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić. Bułki przekroić na plastry (z jednej bułki wychodzi mi 6 plastrów) i posmarować odrobiną masła. Na każdy plaster nałożyć po 1 łyżce pieczarek i posypać startym żółtym serem oraz oregano. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni przez ok. 10 min aż ser się rozpuści a brzegi bułek będą chrupiące. Smacznego :)

piątek, 11 września 2015

Sernik a`la pudding drezdeński

" …bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką.


Składniki:


Ciasto kruche: 
2 szkl mąki pszennej 
2 jajka 
3/4 szkl cukru 
3/4 kostki masła 
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa: 
2 jaja 
120 g cukru 
1/4 łyżeczki soli 
skórka otarta z cytryny  
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy) 
2 łyżki cukru waniliowego 
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Masa budyniowa: 
1 budyń śmietankowy 
375 ml mleka 
4 jajka 
150 g masła 
150 g cukru 
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.

2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.

3. Masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.
Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.

czwartek, 10 września 2015

Malinowa nalewka z piwem

Wczoraj artykuł w gazecie i jeszcze jedna publikacja :) Trzeba było to jakoś uczcić :) Może nalewką? Przedstawiam przepis mojego męża. Wbrew przypuszczeniom po przeczytaniu składników wcale nie czuć mocno alkoholu i będzie smakowała także kobietom.


Składniki:

500 ml jasnego piwa
1 cukier wanilinowy
200 ml spirytusu
200 ml soku malinowego (np. Herbapol)


Sposób przygotowania:

1. Piwo zagotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Dodać spirytus, sok malinowy i dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby się przegryzło.

środa, 9 września 2015

Kulisy Powiatu Kłobuckiego i artykuł z moim udziałem

Dziś bez przepisu, ale też można sobie trochę poczytać :) Ostatnio zadzwonili do mnie z lokalnej gazety w sprawie udzielenia wywiadu. Nie miałam powodu, żeby odmówić więc oto wywiad ukazał się dzisiaj w tygodniku Kulisy Powiatu Kłobuckiego. Zapraszam do lektury :)


poniedziałek, 7 września 2015

Muffinki z bananami i czekoladą

W związku z tym, że muffinki mają to do siebie, że szybko się je robi i szybko się kończą, zapraszam na kolejne - z bananami i czekoladą :)


Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
125 g masła
1/2 szklanki mleka
2 duże banany
150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
sok i skórka z jednej cytryny


Sposób przygotowania:

1. Czekoladę drobno siekamy (dwie łyżki odkładamy). Banany rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego :)

piątek, 4 września 2015

Muffinki bardzo czekoladowe

Dziś najsmaczniejszy dzień w roku, czyli Międzynarodowy Dzień Czekolady :) Z tej okazji u mnie bardzo czekoladowo. Zapraszam na muffinki z czekoladą :) Są wciągające :)


Składniki:

150 g masła
2 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej


Sposób przygotowania:

1. Obie czekolady drobno siekamy. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka miksujemy z mlekiem i cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, kakao oraz roztopione masło i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane czekolady i delikatnie mieszamy (masa będzie dość gęsta). Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę masy (do wysokości 3/4 papilotki). Mnie wyszło 18 sztuk. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego :)

Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce

Dzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon.


Składniki: 

6 filetów z limandy (u mnie mintaj)
kawałek pora
2 jajka
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 łyżki bułki tartej
mąka kukurydziana do panierowania
sól morska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
olej ryżowy lub roślinny do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą .

2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Smażyć na rozgrzanym oleju ryżowym lub roślinnym z obu stron na rumiano. podawać z surówką z kapusty kiszonej. Smacznego :)

środa, 2 września 2015

Sałatka z chipsami

Nie macie dość sałatek? :) Dziś mam dla Was kolejną - bardzo oryginalną, z chipsami :) Wszystkie składniki do siebie pasują idealne więc nie pozostaje mi nic innego jak ją Wam polecić :) Będzie idealna na rodzinne spotkania i imprezy ze znajomymi :) Przepis Pani Magdaleny z Przeworska.


Składniki:

5 jajek
3 marchewki
2 cebule + szczypiorek
3 pomidory
2 filety z kurczaka
2 małe paczki chipsów cebulowych
przyprawa gyros
ketchup pikantny
 


Sos:
majonez (5 łyżek)
jogurt naturalny (duży)
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewkę gotujemy i kroimy w paski. Filety kroimy w kostkę i obsmażamy w przyprawie gyros. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Chipsy kruszymy. Majonez, jogurt, przyprawy, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy kolejno: jajka, marchewka, sos, cebula ze szczypiorkiem, kurczak w gyrosie, pokruszone chipsy, ketchup, pomidory, sos i pokruszone chipsy. Smacznego :)