Małe kokosowe ciasteczka na szybki deser. Do ich wykorzystania użyłam zamrożonych białek.
Składniki:
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
250 g wiórek kokosowych
3-4 białka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy mleko, mieszamy i ściągamy garnuszek z palnika. Do masła z cukrem wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywna pianę i miksujemy z mąką. Pianę z białek dodajemy do wiórek kokosowych i delikatnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy małe porcje masy w niedużych odstępach od siebie. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji wypieków z białek i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną białka smacznie utylizowały:
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Magdalena - Słodkie Okruszki
Joanna - Grunt To Przepis!
Joanna - Może Coś Zjemy i tu
Dorota
Szóste Niebo
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Iwona - Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Ewa - W Mojej Kuchni
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Dorota - Esmeralda Ze Smakiem
Anna - Caffe Amaretto
Ewa - Domowa Cukiernia Ewy
Ela - To I Owo Stokrotki
piątek, 26 lutego 2016
wtorek, 23 lutego 2016
Sałatka z tortellini i ananasem
Bardzo szybka w przygotowaniu sałatka. Ananasa można dać mniej niż jest
go w puszce jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich sałatek. Można dodać
także kawałek świeżego ogórka.
Składniki:
1 opakowanie tortellini z nadzieniem mięsnym (250 g)
250 g szynki konserwowej
plastry ananasa z puszki
1 puszka kukurydzy
majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane pierożki odcedzamy i studzimy. Odcedzonego ananasa i szynkę konserwową kroimy w małą kostkę. Tortellini mieszamy z ananasem, szynką, odcedzoną kukurydzą i majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)
Składniki:
1 opakowanie tortellini z nadzieniem mięsnym (250 g)
250 g szynki konserwowej
plastry ananasa z puszki
1 puszka kukurydzy
majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu pilnując, żeby się nie rozgotowały. Ugotowane pierożki odcedzamy i studzimy. Odcedzonego ananasa i szynkę konserwową kroimy w małą kostkę. Tortellini mieszamy z ananasem, szynką, odcedzoną kukurydzą i majonezem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)
sobota, 20 lutego 2016
Muffinki kokosowe z Malibu
Obłędnie kokosowe muffinki z kokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu.
Składniki:
6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka maślanki
4 łyżki Malibu
100 g białej czekolady
50 g wiórek kokosowych
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz pokruszone batoniki. W drugiej misce wymieszać ze sobą maślankę, olej, jajka i Malibu. Suche składniki przełożyć do mokrych i dokładnie wymieszać. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z mlekiem. Ostudzone muffinki polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji Muffinkowej i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną muffinki piekły:
Joanna - Grunt To Przepis!
Ewa - Domowa Cukiernia Ewy
Magdalena - Słodkie Okruszki
Paulina - Smaczne Przepisy
Marzena - Kulinarna Maniusia
Ewa - Ewusiowe Smaki
Ewa Czarnik
Ewa - W Mojej Kuchni
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Ela - Toi i Owo Stokrotki
Szóste Niebo - Szóste Niebo
Dorota - Esmeralda Ze Smakiem
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Angelika - Życie Zaczyna Się w Kuchni
Sylwia - Kuchnia Mniam
Danuta - Moje Wypieki i Nie Tylko
Składniki:
6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka maślanki
4 łyżki Malibu
100 g białej czekolady
50 g wiórek kokosowych
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz pokruszone batoniki. W drugiej misce wymieszać ze sobą maślankę, olej, jajka i Malibu. Suche składniki przełożyć do mokrych i dokładnie wymieszać. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut. Czekoladę roztopić na parze i wymieszać z mlekiem. Ostudzone muffinki polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji Muffinkowej i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną muffinki piekły:
Joanna - Grunt To Przepis!
Ewa - Domowa Cukiernia Ewy
Magdalena - Słodkie Okruszki
Paulina - Smaczne Przepisy
Marzena - Kulinarna Maniusia
Ewa - Ewusiowe Smaki
Ewa Czarnik
Ewa - W Mojej Kuchni
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Ela - Toi i Owo Stokrotki
Szóste Niebo - Szóste Niebo
Dorota - Esmeralda Ze Smakiem
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Angelika - Życie Zaczyna Się w Kuchni
Sylwia - Kuchnia Mniam
Danuta - Moje Wypieki i Nie Tylko
środa, 17 lutego 2016
Placki ziemniaczane z kiełbasą i serem
Szybka i sycąca wersja zwykłych placków ziemniaczanych. Dałam do nich to co miałam w lodówce i wyszło smaczne danie :)
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
2-3 małe cebule
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
200 g kiełbasy
100 g sera żółtego
majeranek od Skworcu
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte ziemniaki z cebulami, mieszamy z kiełbasą, serem, jajkami, mąką i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego :)
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
2-3 małe cebule
3 łyżki mąki pszennej
3 jajka
200 g kiełbasy
100 g sera żółtego
majeranek od Skworcu
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i cebule ścieramy na tarce do ziemniaków. Starte ziemniaki z cebulami, mieszamy z kiełbasą, serem, jajkami, mąką i majerankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany olej nakładamy po łyżce masy i smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego :)
piątek, 12 lutego 2016
Walentynkowe czekoladowe babeczki z truskawkowym sercem
Kto nie lubi czekolady? Chyba nikt :) W dodatku na walentynki będzie idealna :) Czekoladowym babeczkom z różowym kremem w takim dniu chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :)
Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Składniki:
Muffinki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada
Krem:
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik
Sposób przygotowania:
1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji Walentynkowej i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną walentynkowe słodkości piekły:
Ewa - Domowa Cukiernia Ewy
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Ela - To i owo Stokrotki
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Ewa - W mojej kuchni
Marzena - Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Julianna - Obiad gotowy!
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Sylwia - Kuchnia Mniam
Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Składniki:
Muffinki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
dżem truskawkowy (z kawałkami owoców) lub marmolada
Krem:
250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
czerwony barwnik
Sposób przygotowania:
1. Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy z cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej. Następnie zawartość obu misek mieszamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 2/3 foremki oraz 1 łyżeczkę dżemu. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji Walentynkowej i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną walentynkowe słodkości piekły:
Ewa - Domowa Cukiernia Ewy
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Ela - To i owo Stokrotki
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Ewa - W mojej kuchni
Marzena - Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Julianna - Obiad gotowy!
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Sylwia - Kuchnia Mniam
środa, 10 lutego 2016
Dorsz w aromatycznej ziołowej panierce
Dorsz w aromatycznej ziołowej panierce. Pachnie obłędnie już podczas smażenia dzięki ziołom od Skworcu. Danie proste a bardzo smaczne :)
Składniki:
3 filety dorsza (może być inna ryba)
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki Bazylii Suszonej od Skworcu
2 łyżki Oregano Premium od Skworcu
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety dorsza rozmrażamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze wszystkimi ziołami. Rybę obtaczamy najpierw w jajku a następnie z bułce z ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego :)
Składniki:
3 filety dorsza (może być inna ryba)
3/4 szklanki bułki tartej
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki Bazylii Suszonej od Skworcu
2 łyżki Oregano Premium od Skworcu
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety dorsza rozmrażamy, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki i delikatnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy ze wszystkimi ziołami. Rybę obtaczamy najpierw w jajku a następnie z bułce z ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego :)
sobota, 6 lutego 2016
Popękane ciasteczka cytrynowe
Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami
jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :)
Składniki:
100 g białej czekolady
1/3 kostki masła
¾ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder do obtaczania
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia (jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym przejmować). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin.
2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)
Składniki:
100 g białej czekolady
1/3 kostki masła
¾ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder do obtaczania
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia (jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym przejmować). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin.
2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość :) Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)