Przepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory
jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie
jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom.
Składniki:
Ciasto:
ok. 1 kg mąki pszennej
2 jajka
ok. 1,5 szklanki wody
Farsz:
ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
30 dag pieczarek
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się
połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki.
Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.
2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić.
Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje
(nie mielić).
Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić
solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i
skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym
wrzątku ok. 10 min.
Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :)
Rady:
Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :)
Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować,
ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do
pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki.
Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.
Zakładki
▼
środa, 31 sierpnia 2016
piątek, 19 sierpnia 2016
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
To moje drugie podejście do ciasta drożdżowego. Za pierwszym razem był
widowiskowy zakalec. Teraz poszło mi znacznie lepiej :) Zapraszam na
wersję ze śliwkami :)
Składniki:
1 szklanka kefiru
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
łyżka cukru z wanilią
1/3 kostki masła
2 duże jajka
500 g mąki
ok. 800 g śliwek
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka wlewamy kefir, dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn urośnie.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dużej misce mieszamy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy kilka minut dłońmi. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.
3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Składniki:
1 szklanka kefiru
50 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
łyżka cukru z wanilią
1/3 kostki masła
2 duże jajka
500 g mąki
ok. 800 g śliwek
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Do garnuszka wlewamy kefir, dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn urośnie.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dużej misce mieszamy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy kilka minut dłońmi. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości.
3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 34 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło możemy lekko zwilżyć dłonie. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście drożdżowym i lekko dociskamy. Ciasto ze śliwkami posypujemy pokruszonym w palcach ciastem na kruszonkę. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
sobota, 6 sierpnia 2016
Owsiane muffinki ze śliwkami
Muffinki mają to do siebie że są szybkie w przygotowaniu i można tworzyć
niezliczoną ilość kombinacji smakowych. Przedstawiam wersję ze śliwkami
i płatkami owsianymi.
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
250 g śliwek
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, sodę, kakao, otręby, płatki i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli mleko, olej i roztrzepane jajka. Ze śliwek usuwamy pestki. 3-4 śliwki kroimy w cienkie paski a całą resztę w niedużą kostkę. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą a następnie dodajemy pokrojone z kostkę śliwki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Na wierzchu każdej muffinki układamy po 3 paski tak pokrojonych śliwek. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Smacznego :)
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki otrębów
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
250 g śliwek
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy składniki suche czyli mąkę, sodę, kakao, otręby, płatki i cukier. W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli mleko, olej i roztrzepane jajka. Ze śliwek usuwamy pestki. 3-4 śliwki kroimy w cienkie paski a całą resztę w niedużą kostkę. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą a następnie dodajemy pokrojone z kostkę śliwki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Na wierzchu każdej muffinki układamy po 3 paski tak pokrojonych śliwek. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Smacznego :)