Dziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc może być nawet i bez okazji :)
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
600 ml śmietany 30 %
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
50 g wiórek kokosowych
płatki migdałów Skworcu
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie
zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę
wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem do
pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na
dwa krążki.
2. Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie
zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać.
Masę wylać na tortownicę o średnicy 27 cm z wyłożonym na dnie papierem
do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić
na dwa krążki.
3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek
mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części.
4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt
kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4
brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń. Boki tortu
posmarować pozostałym kremem i obsypać uprażonymi wiórkami. Wierzch
posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
śliczny i ciekawy smakowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń