Małe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W
dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się
podczas smażenia nawet kilka razy :)
Składniki:
250 g twarogu
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wódki (lub spirytusu)
szczypta soli
olej
Sposób przygotowania:
1. Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i
sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie
klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim
dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż
wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby
łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku.
Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Pysznie i szybko :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńjaka temperatura oleju do smażenia?
OdpowiedzUsuńOk. 170-180 stopni.
Usuń