Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Przez dużą ilość słonecznika
bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W
dodatku inne niż większość ciast ze słonecznikiem bo bez masy
kajmakowej.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
1 1/4 szklanki cukru
1 1/4 szklanki maki
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
3 budynie waniliowe
200 g masła
1/3 szklanki cukru
Słonecznik:
300 g słonecznika łuskanego
1/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy
cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie
dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na
najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x
37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze
180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa
blaty.
2. Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku
roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż
zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z
miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu.
Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony
słonecznik.
3. Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni z masłem i cukrem po
czym wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do
ostygnięcia. Następnie zimny słonecznik kruszymy. 100 g słonecznika
prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy.
4. Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - krem ze słonecznikiem -
druga część biszkoptu - krem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz