środa, 20 stycznia 2016

Żeberka w ketchupie i cebuli

Pyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką. Do przygotowania marynaty użyłam bazylii firmy Skworcu.


Składniki:

1 kg żeberek
150 ml ketchupu
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka bazylii Skworcu
2 łyżki oleju
5 cebul
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2 cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę. Całość polewamy pozostałą marynatą. Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200 stopniach. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz