piątek, 17 czerwca 2016

Żeberka z rękawa z coca-colą i musztardą

Nigdy przepadałam za mięsem na słodko. Jakie było moje zdziwienie kiedy po raz pierwszy zrobiłam żeberka w coli i okazały się pyszne :) Będę wracać do tego przepisu na pewno :)


Składniki:

1,5 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
1/2 szklanki coca-coli
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka musztardy
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

1. Żeberka oczyszczamy z nadmiernego tłuszczu i dzielimy na porcje po dwie kosteczki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i zalewamy nimi podzielone żeberka. Upewniamy się, że każdy kawałek mięsa jest pokryty marynatą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie przekładamy żeberka do rękawa do pieczenia (układamy je mięsem do dołu aby było zanurzone w marynacie), wlewamy pozostałą marynatę i szczelnie zaciskamy końcówki rękawa. W kilku miejscach rękaw nakłuwamy igłą żeby nie pękł podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso w rękawie układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz