Dla mnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na
tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :)
Składniki:
Czekoladowy spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera do serników
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
5 łyżek śmietany 18 %
5 jajek
6 połówek brzoskwiń z puszki
Sposób przygotowania:
1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do
wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie
dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy
mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość.
Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm
wyłożonej papierem do pieczenia tworząc łagodne górki i dołki.
2. Masa serowa: Brzoskwinie z puszki osączyć z soku i zmiksować na mus. Ser
dokładnie zmiksować razem z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną,
proszkiem budyniowym. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym
dokładnie miksując całość. Na koniec dodać połowę musu brzoskwiniowego.
Gotową masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzchu zrobić łyżeczką
kleksy z reszty musu brzoskwiniowego i patyczkiem zrobić z nich
"esy-floresy". Przez pierwsze 20 minut piec w 200 stopniach, po tym
czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Sernik
ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie chłodzić w
lodówce najlepiej przez noc. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pyszny sernik i bardzo oryginalny :) Dzięki za wspólne cukiernictwo w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernikobrownie. Z brzoskwiniami jeszcze nie robilam ;)
OdpowiedzUsuńMniam, ja też uwielbiam sernikobrownie:) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńmniam, same pyszne smaki! dziękuję za wspólne sernikowe pieczenie:)
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno oblednie smakuje.
OdpowiedzUsuńPyszny musi być taki serniczek.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, Twój wygląda wspaniale. :) Dziękuję Dagmaro za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo apetycznie i na pewno się na niego skuszę. Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń