Pierwszy raz robiłam gulasz z czegoś innego niż wieprzowina. Ta wersja
spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest
oryginalny. Polecam!
Składniki:
600 g drobiowych serduszek
1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 papryki czerwonej
1 mała cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
sól, pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Serca umyj, przekrój na pół i każde wyczyść. Cebulę drobno posiekaj i
zeszklij na głębokiej patelni, przełóż na talerzyk. Na tym samym oleju
podsmaż serca, aż będą lekko rumiane. Dodaj do nich podsmażoną cebulę,
wsyp kminek oraz majeranek i oprósz mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj i
smaż 2 minuty. Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu
pod przykryciem ok. godziny. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i
groszek z marchewką. Wszystko zagotuj i duś jeszcze ok. 30 minut aż
serduszka będą miękkie. Na koniec przypraw papryką i ewentualnie solą i
pieprzem. Można podawać z kluskami, kaszą czy ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz