Przepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory
jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie
jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom.
Składniki:
Ciasto:
ok. 1 kg mąki pszennej
2 jajka
ok. 1,5 szklanki wody
Farsz:
ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
30 dag pieczarek
1 jajko
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się
połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki.
Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.
2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić.
Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje
(nie mielić).
Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić
solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i
skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym
wrzątku ok. 10 min.
Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :)
Rady:
Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :)
Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować,
ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do
pieczenia, aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki.
Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.
Klasyka, która zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń