Pyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem jabłek i rodzynek z piernikową nutą. Będą smakowały niejednemu łasuchowi :)
Składniki:
2 małe jabłka
1 szklanka rodzynek
1,5 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych prażonych
3 białka
2 łyżki płynnego miodu
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy
do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko,
olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy
dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy
pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy
papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach
20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Robiłam już kiedyś podobne i były bardzo pyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWidać duże kawałki jabłuszek, kolor mufinek piękny :) Dziękuję za wspólne wypieki :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne muffinki :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcają do spróbowania😃 poproszę 1😃
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam mufinek..dzięki za wspolne pieczenie.
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńMuffinki to świetny pomysł na szybką słodką przekąskę. Bardzo często je piekę ale ostatnio znalazłam świetny przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ i kiedy mam ochotę na coś słodkiego piekę właśnie to ciasto. Jestem ogromna fanką czekolady więc to idealny przepis dla mnie!
OdpowiedzUsuń