Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :)
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
200 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
Galaretka:
2 galaretki agrestowe
3-4 gruszki
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po
jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i
pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.
2. Masa czekoladowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy
serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko
dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do
stężenia masy.
3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z
gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gruszki wrzucamy do
tężejącej galaretki i wlewamy na masę śmietanową. Wkładamy do lodówki do
całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)
Takie ciasta to ja lubię, do kawki w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! ,to dopiero ciacho .
OdpowiedzUsuńDziękuję za super wypieki ;)
A jak smakuje! ,to dopiero ciacho .
OdpowiedzUsuńDziękuję za super wypieki ;)