środa, 6 maja 2015

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Pyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata szklanka mąki pszennej


Masa straciatella:
400 ml śmietany 30%
1 cukier wanilinowy
450 g serka homogenizowanego waniliowego
4 opakowania śmietan-fixu
100 g czekolady mlecznej
 


Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych partiach przesiać mąkę bezpośrednio do miski i za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na blaszkę (20x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Zwiększyć temp. w piekarniku do 170-180 stopni C. Piec ok. 20-30 min., sprawdzając patyczkiem czy nie jest wilgotny. Ostudzić.

2. Masa straciatella: ubić schłodzoną śmietanę do lekkiej sztywności. Dodać cukier wanilinowy. Ubić śmietankę do całkowitej sztywności. Dodać serek waniliowy. Zmiksować 2 sek. do połączenia się składników. Dodać śmietan-fixy i natychmiast zmiksować 2 sek., aby składniki się połączyły. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać czekoladę do ubitej śmietany z serkiem i wymieszać łopatką.

3. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w mniejsze cząstki. Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć masę straciatella i wstawić do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Na wierzchu poukładać brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz