środa, 20 maja 2015

Ciasto Jakuba

Przepis dostałam od mamy jako jedno z tych bardziej skomplikowanych do wypróbowania. Nie mogłam mu się oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało się że także pyszne :)


Składniki:

Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka śmietany 18%
6 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Fioletowa beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe
wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l)


Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
200 g masła


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki.

2. Wiśnie odsączyć z kompotu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku. 2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.

3. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po trochu zimnego budyniu i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Na pierwszy upieczony blat nałożyć jedną część kremu, przykryć drugim blatem, na nim rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

3 komentarze :