Pyszne, delikatne miniserniczki brzoskwiniowe z borówkami i jagodową
galaretką na ciasteczkowym spodzie. Z podanych proporcji wyszły mi 24
serniczki.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
270 g ciasteczek owsianych
75 g masła
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
200 g sera twarogowego
200 g śmietany 30 %
1 brzoskwinia (1/2 szklanki)
2 galaretki brzoskwiniowe
Galaretka:
2 galaretki jagodowe
400 g borówek
Sposób przygotowania:
1. Spód: Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka drobno siekamy w
malakserze i mieszamy z masłem do uzyskania efektu mokrego piasku.
powstałą masę nakładamy po łyżce do foremek na muffinki wyłożonych
papilotkami.
2. Masa serowa: Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy na mus
(powinniśmy uzyskać ok 1/2 szklanki musu). Galaretki rozpuszczamy w 2/3
szklanki wrzątku i studzimy. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką do
uzyskania gładkiego kremu. Następnie dodajemy serek twarogowy, mus
brzoskwiniowy oraz ostudzoną ale płynna galaretkę i dokładnie miksujemy.
Na ciasteczkowe spody w papilotkach nakładamy po jednej pełnej łyżce
masy serowej i odstawiamy do zastygnięcia.
3. Wierzch: Galaretki jagodowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na
masie serowej układamy po kilka borówek i zalewamy tężejącą galaretką.
Gotowe serniczki w blaszkach wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pyszne deserki :)))
OdpowiedzUsuń