sobota, 30 lipca 2016

Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym

Dla mnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :)


Składniki:

Czekoladowy spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa serowa:
1 kg sera do serników
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy
5 łyżek śmietany 18 %
5 jajek
6 połówek brzoskwiń z puszki


Sposób przygotowania:

1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia tworząc łagodne górki i dołki.


2. Masa serowa: Brzoskwinie z puszki osączyć z soku i zmiksować na mus. Ser dokładnie zmiksować razem z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietaną, proszkiem budyniowym. Następnie dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując całość. Na koniec dodać połowę musu brzoskwiniowego. Gotową masę wylać na czekoladowy spód. Na wierzchu zrobić łyżeczką kleksy z reszty musu brzoskwiniowego i patyczkiem zrobić z nich "esy-floresy". Przez pierwsze 20 minut piec w 200 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 50 minut. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie chłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Smacznego :)

 

8 komentarzy :

  1. Pyszny sernik i bardzo oryginalny :) Dzięki za wspólne cukiernictwo w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernikobrownie. Z brzoskwiniami jeszcze nie robilam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ja też uwielbiam sernikobrownie:) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, same pyszne smaki! dziękuję za wspólne sernikowe pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, na pewno oblednie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny musi być taki serniczek.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki, Twój wygląda wspaniale. :) Dziękuję Dagmaro za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda baaaardzo apetycznie i na pewno się na niego skuszę. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń