Przepis dostałam od mamy mojego męża i już z nami zostanie, gdyż ta sałatka nam bardzo zasmakowała :)
Składniki:
1 kg buraków
1 kg białej kapusty
2 średnie cebule
Zalewa:
0,5 szklanki octu
1,5 szklanki wody
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
1. Buraki myjemy i gotujemy w skórce, obieramy dopiero po ugotowaniu.
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do dużej
miski. Białą kapustę cienko siekamy i dodajemy do buraków. Cebulę kroimy
w drobną kostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy
zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych
słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20
minut. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz