sobota, 8 października 2016

Otrębowe muffinki na białkach z jabłkami i rodzynkami

Pyszne i zdrowe muffinki z dodatkiem jabłek i rodzynek z piernikową nutą. Będą smakowały niejednemu łasuchowi :)


Składniki:

2 małe jabłka
1 szklanka rodzynek
1,5 szklanka mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych prażonych
3 białka
2 łyżki płynnego miodu
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego :)

5 komentarzy :

  1. Robiłam już kiedyś podobne i były bardzo pyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać duże kawałki jabłuszek, kolor mufinek piękny :) Dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam pyszne muffinki :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcają do spróbowania😃 poproszę 1😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie robiłam mufinek..dzięki za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń