piątek, 30 września 2016

Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :)


Składniki:

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

Masa czekoladowa:
200 g śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
 

Galaretka:
2 galaretki agrestowe
3-4 gruszki


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Studzimy.

2. Masa czekoladowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz startą na dużych oczkach czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

3. Galaretka: Obie galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzątku. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gruszki wrzucamy do tężejącej galaretki i wlewamy na masę śmietanową. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)

4 komentarze :

  1. Takie ciasta to ja lubię, do kawki w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak smakuje! ,to dopiero ciacho .
    Dziękuję za super wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak smakuje! ,to dopiero ciacho .
    Dziękuję za super wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń