Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Pianka:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno.
Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do
piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na
blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i
pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.
2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę
mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i
dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę brzoskwiń i mieszamy. Wykładamy na
stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami
kokosowymi. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Super naprawdę warto zrobić ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jeśli się Pani skusi proszę o przesłanie fotki :)
Usuń