Po upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc
coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak
oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca
się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina.
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany kremówki
4 białka
150 g cukru pudru
50 g posiekanych, prażonych orzeszków laskowych
skórka otarta z cytryny
cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Keksówkę (u mnie 27x9 cm) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do
pieczenia lub folią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę ponad
keksówkę, ponieważ później zawinęłam viennettę jak paczuszkę. Najlepsza
będzie tutaj keksówka silikonowa.
2. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Jeszcze gorącą
czekoladę należy bardzo cienko rozprowadzić na papierze do pieczenia.
Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty (na 4 warstwy czekolady) o
wymiarach mojej keksówki. Mnie wyszły dwa arkusze czekolady, które
następnie przecięłam i umieściłam w zamrażarce na dwóch płaskich
tackach.
3. Przygotowanie Viennetty. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy z 4
łyżkami cukru pudru. Białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Do
lekko ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy.
Odstawiamy.
Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z
cytryny.
Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy,
uważając, aby masa nie opadła.
4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem
do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na
niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem, orzeszki,
czekoladę, krem, orzeszki i ostatnią czekoladę.
Zawijamy do środka brzegi wystającego papieru lub folii i wstawiamy
deser na całą noc do zamrażarki.
Przed podaniem wyjmujemy deser z zamrażarki, odwracamy keksówkę i
układamy viennettę na prostokątnej paterze. Dekorujemy wg uznania. Smacznego :)
świetny deser lodowy :) Wspaniały pomysł z tą łamiącą się czekoladą :)
OdpowiedzUsuńCzekolada jest the best :)
UsuńBardzo smakują mi te lody w sklepowej wersji a domowe są na pewno jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj a nie będziesz żałowała :)
UsuńJuż czuję smak i tą chrupiąca czekoladę...pycha!
OdpowiedzUsuńWięc nie zwlekaj tylko zrób :)
Usuń