Doskonały torcik na każdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale
prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa rozpływa się w ustach!
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
200 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
300 g truskawek
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo:
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie
miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie
mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o śr. 27 cm z dnem wyłożonym
papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i
przekrawamy na dwa krążki.
2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki
wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i
dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną
galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na
pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim krążkiem i
wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
3. Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na
masie truskawkowej układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą
galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Smakowało by mi wpraszam się :) I wszystkiego dobrego z okazji urodzinek Daga!
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam :)
Usuń