Przepis dostałam od mamy mojego męża i dopiero od tej pory robię te kluski. Wcześniej sama ich nie robiłam.
Składniki:
Kluski:
500 g mąki
50 g drożdży
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
Sos jagodowy:
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru
2 łyżki jagód (mogą być z kompotu)
Sposób przygotowania:
1. Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek ciepłego
mleka (ale nie gorącego) i odstawić na 15 min aż drożdże się poruszą.
Pozostałe składniki zagnieść dokładnie z rozczynem i odstawić na ok.
godzinę aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinać
kółka. Odłożyć je na wysypaną mąką tackę i odstawić na ok. pół godziny
aż podrosną.
W międzyczasie przygotować szeroki, nie za wysoki garnek, na który
nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok.
połowy wysokości i zagotować.
Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską
(wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na
średnim ogniu.
Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę
miksować.
Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Pyszne :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To także moja ulubiona wersja :)
Usuń