Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam, a w nim duuużo kokosu :)
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g)
600 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
200 g wiórek kokosowych
sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka,
ubijając dokładnie po każdym. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,
dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 20x35cm
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 30–40 minut. Po tym czasie
wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół.
2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na
koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy.
3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym.
Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej.
Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy
drugą połową kremu. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)
Takie ciasta uwielbiam...mega kokosowe :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńDużo kokosu- brzmi zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńMoże i to ciacho wypróbujesz? :)
Usuń