Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
80 g masła
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Kubusiowy budyń:
2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś"
2 czubate łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
Warstwa sernikowa:
500 g mielonego sera
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i
proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód
tortownicy o średnicy 24 cm, posypując wierzch mąką, wyrównać. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.
2. Do rondelka wlać 2 szklanki (500 ml) Kubusia, wsypać cukier, zagotować.
Do kubka wlać 200 ml soku Kubuś, wsypać oba budynie, wymieszać.
Zagotowany sok zestawić z palnika, mieszając wlać wymieszane budynie.
Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2
minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na
ok. 20- 25 minut do ostygnięcia.
3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier,
cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę.
Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na
wierzch ostudzonego budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C,
piec ok. 50-55 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz