Prosta i szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce już jakiś czas temu. No może poza makaronem bo tam go nie trzymam :)
Składniki:
4 ziemniaki
2 garście makaronu kolanka
2 kiełbasy śląskie
opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw
1/4 papryki czerwonej
5 dag sera żółtego
Sos:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Warzywa gotujemy na półmiękko.
Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności:
ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i
posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
ale piękna i kolorowa zapiekanka... zjadłabym taką, a ja biedna w pracy...
OdpowiedzUsuńBiedna na taki upał w pracy... Ale jak się ochłodzi to polecam :)
Usuń