czwartek, 28 maja 2015

Marysieńka

Ciasto wg przepisu Siostry Anastazji z "Wielkiej Księgi Ciast" z moimi zmianami. Pyszne!


Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao (używam naturalnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 


Ciasto orzechowe:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag orzechów włoskich
1,5 łyżki miodu
 


Krem:
1/2 l mleka
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Gotowe ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty.

2. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać miód i posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę 22x37cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. Ostudzić.

3. Krem: Odlać pół szklanki mleka i wymieszać z nim utarte żółtka z cukrem oraz mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i ugotować budyń. Ostudzony zmiksować z miękkim masłem.

4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 masy - ciasto orzechowe - 1/2 masy - drugi blat biszkoptu. Odstawić do lodówki. Ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

2 komentarze :