Zapewne wiele osób zastanawia się co dobrego można zrobić z wykorzystaniem białek, które zalegają w zamrażarce. Ja proponuję to pasiaste ciacho :) Makowe biszkopty przełożone masami z jagód i truskawek. Pycha!
Ten tortowy przekładaniec dedykuję Akademii Kulinarnej Whirlpool oraz jej gospodarzom Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, którym życzę dalszych kulinarnych sukcesów, ponieważ jak powiedział George Bernard Shaw: „Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia” i tą właśnie miłość u nich widać doskonale a dodatkowo się nią dzielą :)
http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/
http://www.marcoghia.pl/
Składniki:
Biszkopty makowe:
15 białek
1,5 szklanki cukru
9 łyżek oleju
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki suchego maku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
300 g truskawek
200 g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone
50 g wiórek kokosowych
1 galaretka truskawkowa
Masa jagodowa:
200 g jagód
200 g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
125 g serka mascarpone
50 g wiórek kokosowych
1 galaretka jagodowa lub o smaku owoców leśnych
Mus truskawkowy:
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
1. Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
3. Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
4. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji truskawkowej i wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę. Razem ze mną truskawkowe wypieki robiły:
Katarzyna - Czarrna Od Kuchni
Angelika - Życie Zaczyna Się W Kuchni
Joanna - Sama Słodycz I Szczypta Chili
Marzena - Kulinarna Maniusia
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Małgosia - Marcepanowy Kącik
Małgorzata - Kuchnia I Podróże
Joanna - Grunt To Przepis!
Bożena - Moje Domowe Kucharzenie
Aneta - Piekielna Kuchnia Anety
Iwona - Izioni Pyszne Smaki
Edyta - Kuchenne Zapiski Edyty
Dorota - Esmeralda Ze Smakiem
Aga - Smak Mojego Domu
Joanna - Różowa Kuchnia
Danuta - Moje Wypieki I Nie Tylko
Sylwia - Kuchnia Mniam
Ewa - Ewusiowe Smaki
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Świetne ciasto, cudnie wygląda i pewnie też tak smakuje :-) Dzięki za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaipodroze.blogspot.com
Przeapetyczny misz-masz! :D Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na ciasto :-) Dzięki za truskawkowy weekend :-)
OdpowiedzUsuńPracochłonne lub bardziej czasochłonne, ale efekt niesamowity :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto powala z nóg. Jest urocze. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńCiasto powala z nóg. Jest urocze. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda to ciacho,dziękuje za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho. Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWOW..ale pyszne ciacho..dzięki za wspólne pichcenie.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ciacho. Rowniutko przekrojone aż oko cieszy :)
OdpowiedzUsuńte warstwy wyglądają genialnie !
OdpowiedzUsuń