Nigdy przepadałam za mięsem na słodko. Jakie było moje zdziwienie kiedy
po raz pierwszy zrobiłam żeberka w coli i okazały się pyszne :) Będę
wracać do tego przepisu na pewno :)
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
1/2 szklanki coca-coli
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 czubata łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Żeberka oczyszczamy z nadmiernego tłuszczu i dzielimy na porcje po dwie
kosteczki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie i zalewamy nimi
podzielone żeberka. Upewniamy się, że każdy kawałek mięsa jest pokryty
marynatą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie przekładamy
żeberka do rękawa do pieczenia (układamy je mięsem do dołu aby było
zanurzone w marynacie), wlewamy pozostałą marynatę i szczelnie zaciskamy
końcówki rękawa. W kilku miejscach rękaw nakłuwamy igłą żeby nie pękł
podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso w rękawie układamy na blasze i
pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz