Po raz pierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są
lepsze niż małe a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie :)
Składniki:
Placki ziemniaczane:
0,5 kg ziemniaków obranych
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Gulasz:
0,5 kg łopatki wieprzowej
litr bulionu mięsnego
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
papryka słodka
1 łyżka mąki
majeranek
Sposób przygotowania:
1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami,
mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy,
rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na
rumiano z obu stron.
2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na
odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie
i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie,
zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek
ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)
jakie smakowitości!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń