Pyszne połączenie orzechów włoskich, wiórek kokosowych i ananasa oblane
mleczną polewą. Ciasto należy do wysokich i świetnie prezentujących się
dlatego idealnie nadaje się na różne imprezy a ze stołu szybko znika :)
Przygotowanie trochę trwa, ale warto poświęcić czas dla czegoś tak
pysznego :)
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok. 30 g)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
4 białka
1 szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
Krem ananasowy:
1 puszka ananasów
1 szklanka wody
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
200 g masła
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając
cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po
każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz
mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na
blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut
w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i
dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych
wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 180
stopniach i studzimy.
3. Krem ananasowy:
Ananasy osączamy z soku. Sok ananasowy (jeśli będzie mniej niż szklanka
dolewamy wody) oraz pół szklanki wody zagotowujemy z cukrem. W
pozostałej wodzie rozrabiamy żółtka oraz budynie i wlewamy do gotującego
się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do
wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu
cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i
mieszamy.
4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu -
ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto
polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka i posypujemy wiórkami
kokosowymi. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Cudowne połączenie, wygląda iście królewsko !!
OdpowiedzUsuńDo kawki idealne :)
OdpowiedzUsuń"Niebo "na podniebieniu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
"Niebo "na podniebieniu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)