Nie przepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej
kawy. Postanowiłam więc robić swoją wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej
i wyszło bardzo pysznie :)
Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
Nasączenie:
50 ml przegotowanej wody
50 ml Amaretto
Krem:
200 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie
przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy
porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na
najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o
wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w
temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy
czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do
pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak
przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
2. Likier mieszamy z wodą i za pomocą pędzelka, łyżeczki lub gazy nasączamy ostudzony i delikatnie rozwinięty biszkopt.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy
mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek) i dokładnie całość miksujemy.
Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie
mieszamy z kremem. Roladę smarujemy kremem i ponownie delikatnie
zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy
formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i
wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao. Smacznego :)
Rolada na pewno delikatna i pyszna. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękna i bardzo pomysłowa rolada. Dziękuję Dagmaro za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/2016/09/rolada-bezowa-z-truskawkami/#more-10739
Z dodatkiem smaku kawy to nie jadłam i chyba nawet nie robiłam.Twoja wygląda bardzo smacznie.Dziękuje za wspólne wypiekanie i do zobaczenia do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym kawałek, bo to moje smaki. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńJa też z chęcią zjadłabym kawałeczek.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń