niedziela, 28 czerwca 2015

Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami

Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami.


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu


Pianka:
400 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa


Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
puszka brzoskwiń


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy.

2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę brzoskwiń i mieszamy. Wykładamy na stężałą galaretkę i odstawiamy do lodówki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli się Pani skusi proszę o przesłanie fotki :)

      Usuń