poniedziałek, 8 czerwca 2015

Kluski parowe pod jagodową chmurką

Przepis dostałam od mamy mojego męża i dopiero od tej pory robię te kluski. Wcześniej sama ich nie robiłam.


Składniki:

Kluski:
500 g mąki
50 g drożdży
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
 


Sos jagodowy:
200 ml śmietany 30 %
2 łyżki cukru
2 łyżki jagód (mogą być z kompotu)


Sposób przygotowania:

1. Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek ciepłego mleka (ale nie gorącego) i odstawić na 15 min aż drożdże się poruszą. Pozostałe składniki zagnieść dokładnie z rozczynem i odstawić na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinać kółka. Odłożyć je na wysypaną mąką tackę i odstawić na ok. pół godziny aż podrosną. W międzyczasie przygotować szeroki, nie za wysoki garnek, na który nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok. połowy wysokości i zagotować. Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu. Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę miksować. Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego :)

2 komentarze :