Pyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką. Do przygotowania marynaty użyłam bazylii firmy Skworcu.
Składniki:
1 kg żeberek
150 ml ketchupu
1 łyżka sosu worcester
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka bazylii Skworcu
2 łyżki oleju
5 cebul
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe
składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i
odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa
do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2
cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę. Całość polewamy pozostałą
marynatą. Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze
kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200
stopniach. Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz