Szybka, bardzo pożywna i sycąca kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami. Doskonale smakuje także bez pulpecików.
Składniki:
Zupa:
2,5 l bulionu drobiowego
2 duże marchewki
1/2 kg pieczarek
1 zupa pieczarkowa
100 g serka topionego kremowego
100 g serka topionego pieczarkowego
200 ml śmietany 30 %
Pulpeciki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1/2 pęczku koperku
1 jajko
garść bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy
na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się
nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy
oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową
rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i
zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy
śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy.
2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą.
Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym
wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy
kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszna i rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńZimą nie ma jak zupa. Podoba mi się ta propozycja.
OdpowiedzUsuń