wtorek, 26 stycznia 2016

Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami

Szybka, bardzo pożywna i sycąca kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami. Doskonale smakuje także bez pulpecików.


Składniki:

Zupa:
2,5 l bulionu drobiowego
2 duże marchewki
1/2 kg pieczarek
1 zupa pieczarkowa
100 g serka topionego kremowego
100 g serka topionego pieczarkowego
200 ml śmietany 30 %


Pulpeciki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego

1/2 pęczku koperku
1 jajko
garść bułki tartej


Sposób przygotowania:

1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy.


2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :)

 

3 komentarze :