sobota, 30 stycznia 2016

Oponki serowe

Bardzo szybkie w przygotowaniu oponki serowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem.


Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
225 g twarogu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 cukier wanilinowy
1 łyżka wódki
szczypta soli


Sposób przygotowania:

1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka a w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Żeby ani szklanka ani kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi mąką. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

4 komentarze :