Bardzo szybkie w przygotowaniu oponki serowe. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu posypane cukrem pudrem.
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
225 g twarogu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 cukier wanilinowy
1 łyżka wódki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie podane składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy pomóc
sobie malakserem z nożami do siekania a następnie chwilę zagnieść ciasto
rękoma. Jeśli będzie zbyt wilgotne możemy podsypać odrobiną mąki.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka a
w każdym kółku kieliszkiem wykrawamy środek. Żeby ani szklanka ani
kieliszek nie przyklejały się do ciasta, co jakiś czas oprószamy brzegi
mąką. Tak przygotowane oponki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na
rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Piękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo ładne aż się proszą żeby je zjeść :)
OdpowiedzUsuńTylko na to czekają :)
Usuń