Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami
jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :)
Składniki:
100 g białej czekolady
1/3 kostki masła
¾ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder do obtaczania
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia
(jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym
przejmować).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z
cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z
masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z
mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w
folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka
godzin.
2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po
kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w
cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ
ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z
ciasteczkami od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i
pieczemy ok. 13 minut. Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej,
należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika.
Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają
świeżość :) Smacznego :)
urocze ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńUrocze i smaczne :)
Usuńpyszne są też kiedyś robiłam podobne
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre :)
UsuńWitam, 1/3 kostki masła o wadze 200 czy 250g, a szklanka o jakiej pojemności 200 czy 250 ml?
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają przepysznie, chciałam je zrobić do ciasteczek pomarańczowych. :)
Kostka masła 200 g, a szklanka o pojemności 250 ml. Życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam wypieki z dodatkiem cytryn. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń