poniedziałek, 15 czerwca 2015

Chińskie kostki

Przepis jest w rodzinie już od długiego czasu a danie robi się bardzo szybko. Można przygotować je dzień wcześniej a następnego dnia wrzucić kawałki kurczaka na patelnię i usmażyć.


Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka
Marynata:
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka magi
1 łyżeczka przyprawy worcester
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem z kurczakiem i odstawić do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej całą noc. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z ryżem, który można polać olejem ze smażenia. Smacznego :)

Rady:

Tak zamarynowany kurczak można przechowywać w lodówce 3 dni.
Przyprawa worcester nie jest obowiązkowa, ale jeśli jest do niej dostęp to warto ją dodać.

2 komentarze :