czwartek, 6 sierpnia 2015

Gulasz z drobiowych serduszek

Pierwszy raz robiłam gulasz z czegoś innego niż wieprzowina. Ta wersja spodoba się osobom, które lubią drobiowe podroby, gdyż smak jest oryginalny. Polecam!


Składniki:

600 g drobiowych serduszek
1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
1/2 papryki czerwonej
1 mała cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
sól, pieprz, olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Serca umyj, przekrój na pół i każde wyczyść. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na głębokiej patelni, przełóż na talerzyk. Na tym samym oleju podsmaż serca, aż będą lekko rumiane. Dodaj do nich podsmażoną cebulę, wsyp kminek oraz majeranek i oprósz mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż 2 minuty. Wlej wodę, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek z marchewką. Wszystko zagotuj i duś jeszcze ok. 30 minut aż serduszka będą miękkie. Na koniec przypraw papryką i ewentualnie solą i pieprzem. Można podawać z kluskami, kaszą czy ugotowanymi ziemniakami. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz