poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe z białek i śmietanki

Prognozy pogody zapowiadają kolejne upały. Trzeba będzie sobie jakoś z nimi poradzić i ochłodzić się. Proponuję więc kolejny przepis na domowe lody z użyciem białek. Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne!


Składniki:

400 ml śmietany kremówki
5 białek
150 g cukru pudru
50 g mlecznej czekolady
50 g wiórek kokosowych
pół szklanki jeżyn


Sposób przygotowania:

1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła.

2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet więc dobrze jest je kilka razy przemieszać podczas zamrażania. Smacznego :)

Coco Dreams

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz