czwartek, 30 lipca 2015

Sernikobrownie z malinami

Dziś Dzień Sernika! Nie mogło go więc u mnie zabraknąć :) Zapraszam na sernikobrownie czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa a dodatkowo jeszcze maliny. Inaczej mówiąc: sernik na zakalcu :) Ale tak właśnie ma być :) Zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników :)

Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY


Składniki:

Czekoladowy spód:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 


Masa serowa:
1 kg sera do serników
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
 


Dodatkowo:
400 g malin


Sposób przygotowania:

1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale nierównomiernie tworząc górki i dołki (masa jest gęsta więc nie będzie z tym problemu).

2. Masa serowa: Do miski przekładamy ser. Stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym jajku cały czas miksując.Na koniec dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na gładką masę. Zawartość miski przelewamy na czekoladowy spód. Na wierzchu rozkładamy maliny. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Zostawiamy, najlepiej na noc, do całkowitego ostygnięcia i związania masy serowej. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Letnie owoce

8 komentarzy :

  1. Jeszcze nie jadłam połączenia sernika z brownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeśli spróbujesz to będzie Ci smakowało :) Bo w końcu sernik i brownie to najlepsze z ciast :)

      Usuń
  2. Sernik na zakalcu, a to dobre :) Coś dla mnie :) Jak nie wyjdzie to i tak wyjdzie bo tak ma być :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola dokładnie tak, tego nie można zepsuć :)

      Usuń
  3. Fajne określenie "sernik na zakalcu" :D Sam pomysł bardzo mi się podoba, a jeszcze te malinki... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dokładne określenie tego ciasta, gdyż brownie to właściwie zakalec :) A z malinkami było pycha :)

      Usuń