piątek, 10 lipca 2015

Ryba po grecku

Z Grecją to ona za dużo wspólnego nie ma a ja przepis dostałam od mamy. Taka rybka jest dobra na ciepło i na zimno. Idealna na przyjęcia, a u mnie w rodzinnym domu obowiązkowa na Święta :)


Składniki:

1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj)
jajko
bułka tarta
5 marchewek
3 pietruszki
1 mały seler
4 cebule
1/2 szklanki oleju
mały koncentrat pomidorowy w puszce
sól, pieprz
szczypta cukru
liście laurowe
ziele angielskie
bulion warzywny


Sposób przygotowania:

1. Rybę (rozmrożoną) obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na rumiano. Ułożyć na półmiskach. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do rondla, podlać woda i ugotować na półmiękko. Wlać olej i jeszcze dusić. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gorące warzywa wyłożyć na rybę. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz