poniedziałek, 20 lipca 2015

Sernik z kubusiowym budyniem

Kolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie. Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko że jest bardzo orzeźwiający :) Robiłam go już kilka razy i na pewno jeszcze nieraz go upiekę :) Przepis cytuję za autorką.


Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
80 g masła
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Kubusiowy budyń:
2 i 3/4 szklanki soku marchwiowego typu "Kubuś"
2 czubate łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru 

Warstwa sernikowa:
500 g mielonego sera 
120 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, posypując wierzch mąką, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 minut.

2. Do rondelka wlać 2 szklanki (500 ml) Kubusia, wsypać cukier, zagotować. Do kubka wlać 200 ml soku Kubuś, wsypać oba budynie, wymieszać. Zagotowany sok zestawić z palnika, mieszając wlać wymieszane budynie. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia.

3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na wierzch ostudzonego budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec ok. 50-55 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz