piątek, 24 lipca 2015

Malinowy torcik

Puszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie!

Przepis bierze udział w konkursie - LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 


Masa malinowa:
250 g malin
200 g śmietany 30 %
1 galaretka malinowa
 


Masa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
200 g śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
 


Galaretka malinowa:
250 g malin
1 galaretka malinowa


Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Masa malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy zmiksowane maliny oraz ostudzoną ale płynna galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nieco stężała.

3. Masa czekoladowa: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier z zagęstnikiem i czekoladę i dokładnie, ale krótko mieszamy. Masę wykładamy na górny biszkopt i wstawiamy do lodówki.

4. Galaretka malinowa: Maliny miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Kiedy ostygnie mieszamy ze zmiksowanymi malinami. Tężejącą galaretkę wykładamy na masę czekoladową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego :)

Letnie owoce

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz