Dziś coś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem. Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką.
Składniki:
1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków
1 duży por
1 strąk czerwonej papryki
2 - 3 ząbki czosnku
1 duża cebula
150 g wędzonego boczku
300 ml śmietanki słodkiej 12 %
2 jaja
100 g sera żółtego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki.
Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia.
Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko.
Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie szczypty gałki muszkatołowej, obie papryki wg upodobań.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem, na ziemniaki wyłożyć połowę zeszklonych warzyw, na warzywa poukładać plastry boczku, na boczek wyłożyć drugą część warzyw, można znów posypać pieprzem (solą raczej nie, gdyż boczek odda sporo soli do całości), na warzywa poukładać ziemniaki. Całość zalać śmietanką.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekać około 30 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym na dużych oczkach serem żółtym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Musiała być pyszna. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńOwszem, była pyszna :) A z zaproszenia skorzystam, ale przyznaję się bez bicia, że pierwsze słyszę taką nazwę i musiałam się doedukować :)
UsuńMiło mi, że dzięki mnie dowiedziałaś się czegoś nowego. Zapraszam do dalszego psiankowania w takim razie ;)
Usuń