sobota, 22 sierpnia 2015

Kruche ciasto ze śliwkami

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :)


Składniki:

Ciasto kruche:
2,5 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
250 g margaryny
1/2 kg śliwek węgierek


Kruszonka:
1 żółtko
1,5 szklanki mąki
100 g masła
1 cukier wanilinowy
1/4 szklanki cukru


Sposób przygotowania:

1. Składniki ciasta kruchego zagnieść szybko (ja to robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)

Letnie owoce

2 komentarze :