niedziela, 16 sierpnia 2015

Sałatka na krakersach

Dziś nie będzie na słodko choć takie może być pierwsze wrażenie :) Zapraszam na sałatkę, która z wyglądu przypomina ciasto :) Przepis znaleziony u Dorotki na blogu Daktyle W Czekoladzie. W internecie jest już bardzo popularny i nie mogło go zabraknąć i u mnie :) Nie dość że sałatka wygląda super to jeszcze jest pyszna :) Przepis cytuję za autorką.



Składniki:

18 szt. krakersów
1 puszka szprotek w pomidorach (dałam filety śledziowe w pomidorach)
3 jajka
50 g żółtego sera
ok. 5 łyżek majonezu
sól, pieprz
czerwona papryka w proszku
szczypiorek do posypania 


Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.
Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, dodać sól, wymieszać.
Szprotki razem z sosem pomidorowym rozgnieść widelcem, dodać pieprz i paprykę w proszku, wymieszać.
Szczypiorek drobno pokroić.
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze jedną warstwą krakersów, wyłożyć warstwę pasty z białek, wyrównać. Przykryć warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc. 

2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ale zdjęcie trochę liche bo robione wieczorem na szybko zanim goście przyjdą :)

      Usuń